torsdag 20. november 2008

Vi blir moderne!









Det moderne prosjektet:

Også kalt moderniteten. Når vi snakker om det moderne prosjektet, mener vi samfunnsutviklingen og tankegangen som var dominerende i Vesten de siste 300-400 årene.

Man tenker ofte at det moderne prosjektet kjennetegnes av tre elementer: frihet, fornuft og framskritt.

Det moderne prosjektet har vært preget av optimisme. Levestandarden har utviklet seg i en positiv retning og frihet har gitt mennesker mulighet til å leve sitt eget liv.


Det moderne gjennombruddet:

Er forandringen av diktningen og oppgaven en dikter skulle ha i samfunnet. Denne forandringen kom rundt 1870-årene. Forfattere og diktere skulle sette problemer under debatt. Det var spesielt Georg Brandes som stod for dette. Litteraturen ble da en del av politikken hvor den kritiserte. Samfunnsproblemer som undertrykkelse av kvinner var et stort tema. Georg Brandes angrep romantikken og foretrakk en realistisk beskrivelse av hverdagen. Det moderne prosjektet satte også i gang industrialisering og kommunisering.


Modernisme:

Modernismen er den kunstneriske og litterære utviklingen som stammer fra 1800-tallet og til i dag. Slik kunst og litteratur utrykker hvordan man lever sammen med moderniteten. Modernismen kjennetegnes av :

Sammenbrudd: tradisjon og religion mister sin mening og verdi i samfunnet

Dekadanse: fremmedgjøring og resignasjon

Fragmentering: vår virkelighet er flertydig og ikke samlet som en enhet

Eksperimentelle tekster: sjangerkombinasjon og ny måte å skrive på

Originalitet: glem det gamle og ta imot det nye

Modernismen er på en måte konsekvenser av "framskrittet". Beskrivelser skal handle om hvordan verden oppleves, ikke hvordan den bør være.

Ingen kommentarer: