lørdag 25. oktober 2008

Georg Brandes og det moderne gjennombruddet

Det moderne gjennombruddet ble til rundt 1870 og kjennetegnes av en sterk realisme i litteratur og kunst. Georg Brandes, som har skrevet ”Hovedstrømninger”, var en sentral skikkelse i denne prosessen. I forelesningene sine i 1871 kritiserte han dansk litteratur. Han mente den var uinteressant fordi den ikke debatterte problemer i samfunnet. Litteraturen viktigste oppgave var å ta opp viktige temaer. Det moderne gjennombruddet betegner denne nye litteraturen. Utdraget jeg leste, viser nettopp dette. ”Det, at en Litteratur i vore Dage lever, viser sig i, at den sætter Problemer under Debat.”
Men en slik innflytelse og inspirasjon, klarte Brandes å påvirke et stort gjennombrudd i litteratur. Som en litteraturkritiker, klarte han å spre tankegangen sin til Norge. Han angrep romantikk og hyllet en realistisk verden. I utdraget(s. 315 i Spenn) kan man se veldig mye av det han står for. Han er konkret og viser hvordan litteratur som ikke vekker til debatt, ikke betyr noe.

onsdag 15. oktober 2008

Darwin - vi er i forandring!


Charles Darwin, en forsker fra Storbritannia hadde stor betydning for historien. Med sitt perspektiv på virkeligheten, utfordret han religion til det ytterste. Etter en rekke undersøkelser, kom han frem til evolusjonsteorien, også kjent som darwinisme. Denne teorien handler i hovedsak om utvikling og tilpasning hos dyr og planter i det biologiske mangfold.


Individuell variabilitet er et sentralt ord. Alle arter har sin egen tilpasning og er forskjellige. Dette er for å tilfredsstille ulike livsbehov. Man får flere varianter, hvor hver variant er egnet til sitt miljø. Akkurat som mennesker, er ingen dyr og planter like. De er forskjellige i utseende, oppførsel osv. Ingen er identiske, men har forskjellige egenskaper eller grad av egenskaper. Denne variasjonen mellom individer gir oss en naturlig seleksjon hvor den best tilpassede arten/individet kan overleve og få avkom. Dette kommer av tilpasning og en kamp for tilværelsen. ”Spis eller bli spist” er et uttrykk som gjelder i naturen og som blir brukt i praksis. En løve vil ofte vinne over en gasell,

men gasellen har utviklet et instinkt som gjør at den løper fort fra løven. Slike situasjoner oppstår stadig vekk på grunn av konkurranse mellom organismer som vil overleve. De som vinner denne kampen for tilværelsen(drivkraften i naturen), ville kunne få avkom og bringe videre sine egenskaper. Videre i naturen, vil disse egenskapene blir arvelige og individer fra den arten vil ha best utgangspunkt i naturen.




Når Darwin kom med denne teorien i boken Origin of the Species, vekket han interesse hos forskerne som likte måten han kunne bevise teorien sin. På den andre siden hadde han den strenge kirken. Kirken stod ved teorien om at Gud skapte mennesket og gikk mot Darwins idé om menneskenes opprinnelse fra apene(som vist på bildet over, med noen unntak). Dette ble sett på som fryktelig fordi Darwin satte mennesket på likt nivå med dyr og planter. Gjennom religion har alltid mennesket hatt en større betydning på grunn av sitt evne med å snakke og tenke blant annet. Når folk senere fikk høre Darwins forslag, tok de avstand fra kirken, noe som resulterte til at Kristendommen tok lang avstand fra vitenskapen og mistet mye makt. Folket fikk fornuften og en periode med opplysning kom. Som en oppvekker i kunst, litteratur og vitenskap, utviklet det seg realisme. Alt skulle skildres som i virkeligheten. Kunstnere begynte å male konkrete objekter, forfattere tok tak i sosiale og økonomiske problemer og vitenskapsmenn begynte å utvikle flere teorier, nå med selvstendig og uten innblanding av fra religiøse makter. I Nazi-Tyskland var Darwinismen en stor inspirasjonskilde. Akkurat som i dyre- og planteriket, kom nazistene med teorier om overlegenhet mellom ulike ”menneskeraser”. Dette resulterte til at arierne så på seg selv som et høytstående folkeslag og massemord av ”underlegne” raser.





lørdag 11. oktober 2008

Nærmere og nærmere særemne

Tiden har flydd av gårde siden siste gang jeg skrev om særemne, eller fordypningsoppgave på skolespråket... Jeg har kommet frem til at jeg vil lese 3 bøker av Henrik Ibsen, en mann jeg er "glad" i. Jeg vil se litt på hans fremstilling av bestemte kvinner i 3 romaner. Disse kvinnene og romanene vil være Nora i "Et Dukkehjem", Hedda i "Hedda Gabler" og Hedvig i "Vildanden". Jeg ser frem til å lese hans verk. Som en av realismens største norske forfattere, var undertrykkelse av kvinner et av hans viktigste temaer.

Jeg syns det er veldig greit at jeg kommer til å lese skuespill. Det vil bli mer interessant å trekke seg inn i handlingen når man leser et manus og føler direkte kontakt mellom personene. Det som gjenstår er, å låne bøkene og ha vilje nok til å sette meg ned og lese...


Til høyre ligger lenker til pdf-filene for bøkene